Re: Trouwkaart

De Huwelijksaankondiging

Het is gebruikelijk om iedereen op de hoogte zult stellen van jullie voorgenomen huwelijk door kaarten te versturen. De collectie voorgedrukte kaarten waaruit je kunt kiezen, is enorm. Er zijn klassieke en romantische, elegante, moderne en gekke kaarten. Met de kaart die je verstuurt, geef je eigenlijk al een beetje aan wat de sfeer van jullie huwelijk zal zijn.

Naast het versturen van kaarten, kun je ook een advertentie plaatsen. Je kunt ook besluiten helemaal geen kaarten te versturen en je beperken tot alleen het plaatsen van een advertentie. Dat laatste doe je als je niet staat te trappelen om bussen vol belangstellenden op je feest te omarmen.

Goed om te weten:
Iedereen die je een kaart stuurt met daarop de aanvangstijden van de huwelijksvoltrekking en de receptie, nodig je automatisch voor beide onderdelen uit. Degenen die je ook graag verwelkomt op je diner of feest stuur je een kaart met een aangepaste tekst of een apart kaartje. Het is goed om deze regels in acht te nemen. Zo loop je tenminste niet het risico dat iemand die je enkel en alleen uit beleefdheidsoverwegingen een kaart hebt gestuurd, de hele dag aanwezig zal zijn.

Je kunt de genodigden vragen om je te laten weten of je op hun komst mag rekenen. Onder aan de kaart vermeld je dan r.s.v.p. (réponse s’il vous plait - antwoord alstublieft) met eventueel een uiterste datum waarop je de reacties wilt hebben. Heb je een ceremoniemeester, vermeld dan ook zijn naam en telefoonnummer.

Als je uitdrukkelijke wensen hebt ten aanzien van de kleding die je gasten dragen, dan kun je dat ook op de kaart aangeven. Wil je bijvoorbeeld dat de vrouwelijke gasten iets feestelijks en de mannelijke gasten een smoking zullen aantrekken, dan vermeld je rechts onder aan de kaart ‘black tie’ of ‘cravate noir’. Met ‘white tie’ geef je aan dat je verwacht dat de mannen in rok en de vrouwen in avondtoilet zullen verschijnen. Wie liever een minder formeel diner of feest wil, kan ‘tenue de ville’ op de kaart laten drukken. In dat geval mag de man een gewoon pak aan en zal de vrouw zich hierbij aanpassen.

Een verzoek om te reageren (r.s.v.p.) of een aanduiding van de gewenste kleding behoor je niet te vermelden op de kaarten voor de gasten die je alleen voor de receptie uitnodigt.

De aankondiging
Volgens de etiquette kondigen de ouders van de aanstaande echtgenoten het huwelijk aan, vooral als het bruidspaar jong is. Meestal wordt daarvoor een dubbelgevouwen, gedrukte kaart van geschept papier gebruikt. Je kent deze papiersoort vast wel: een beetje crèmewit met reliëf. De dichtgevouwen kaart behoort een afmeting te hebben van 22 cm breed bij 17 cm hoog.

Extra chic is een handgezette tekst. Dat betekent dat de drukker niet met een zetmachine aan de gang gaat, maar de tekst met de hand, dus letter voor letter, zet. Dit proces is erg arbeidsintensief en daarom duurder. Lettertypen, typografie genaamd, worden verdeeld in tal van families en onvoorstelbaar veel soorten. je kunt kiezen uit boeken vol met voorbeelden.

Alleen al met het uitkiezen van de papiersoort en het lettertype kun je dus al uren bezig zijn. Daarna buig je je over de vraag hoe de kaart er verder uit moet komen te zien. Hoe wordt de tekst ingedeeld en wat komt waar te staan? We nemen de traditionele manier, waarbij de ouders het huwelijk aankondigen, als voorbeeld.

Traditionele indeling
Volgens de etiquette komen de ouders van de bruidegom op de linkerzijde van het binnenvel aan het woord. De rechterzijde is bestemd voor de ouders van de bruid. De kaart kan er ongeveer a1s volgt uitzien:

De heer en mevrouw Smit – de Vries hebben de eer u kennis te geven van het voorgenomen huwelijk van hun zoon Jan met Maria Olbers.

Januari 2000 Kerkstraat 20,
1234 AB Oldenberg

De heer en mevrouw Olbers – Snits hebben de eer u kennis te geven van het voorgenomen huwelijk van hun dochter Maria met Jan Smit.

Januari 2000 Dorpsplein 12,
2345 BC Nieuwkoop

De voltrekking van het huwelijk zal plaatsvinden op vrijdag 12 mei aanstaande om 11.00 uur in het stadhuis van Oldenberg.

De kerkelijke inzegening van het huwelijk zal plaatsvinden op vrijdag 12 mei aanstaande in de Mariakerk, plantsoenstraat 15 te Nieuwkoop door de weleerwaarde heer ds. P.H.P. Driekamp.

Gelegenheid tot gelukwensen op vrijdag 12 mei van 14.00 tot 15.30 uur in Hotel Rembours, Asphaltweg 3 te Oldenberg.

Toekomstig adres: Kerkstraat 21, 1234 AB Oldenberg

Merk op dat de voorletters van de ouders niet worden vermeld. Dat mag overigens wel als één van de ouders het huwelijk alleen aankondigt. Voor het schrijven van de adressen voor de uitnodigingen geldt dezelfde etiquette. Nodig je een echtpaar uit, dan volsta je met het vermelden van beider familienamen. Is de uitnodiging gericht aan een alleenstaand persoon, dan zet je de voorletters er wel bij.

Zelf aankondigen
Als je liever zelf je huwelijk aankondigt, dan zijn de richtlijnen voor verschillende interpretaties vatbaar. De kaart mag enkelvoudig of dubbelzijdig zijn. Bij de keuze van papiersoort, lettertype en illustraties kun je je naar hartelust uitleven.

Kies je voor een dubbelgevouwen kaart, dan wordt meestal alleen de rechterbinnenkant bedrukt. De naam van de man wordt in de regel het eerst genoemd. Je kunt volstaan met het vermelden van jullie voorletters, maar je mag ook de voornamen voluit noemen. De tekst moet in ieder geval duidelijk maken waar jullie trouwen, op welke datum en hoe laat. Zet ook jullie (toekomstige) adres op de kaart.

Verder zijn er weinig richtlijnen voor het opstellen van de tekst te geven. Er zijn vrolijke teksten, serieuze gedichten, zakelijke aankondigingen en cryptische omschrijvingen in omloop. Hoe de kaart er uiteindelijk uit komt te zien, hangt af van je eigen wensen en creativiteit.

Wanneer versturen?
De huwelijksaankondigingen verstuur je vier tot zes weken voor de trouwdatum. Als het kerkelijk en burgerlijk huwelijk niet op dezelfde dag worden voltrokken, houd je voor het berekenen van de verzenddatum de datum van de eerste plechtigheid aan.

Start dus ruim van tevoren met het ontwerpen en drukken van de kaarten. Drie maanden voor de trouwdatum is niet ongewoon. Las altijd wat extra tijd in voor eventuele correcties. Vergeet niet om aan de drukker een drukproef ter controle te vragen. De drukproef krijg je voordat het echte drukwerk begint, zodat je een goede indruk krijgt van het eindresultaat. Laat liever meer kaarten drukken dan je in eerste instantie denkt nodig te hebben; de kosten voor het maken van wat reserve-exemplaren zijn marginaal.

Advertentie in de krant
Als je dat leuk vindt, kun je op de dag waarop jullie trouwen, een aankondigingadvertentie in een of meer kranten plaatsen. Het is niet gebruikelijk om hierin al dankbetuigingen te uiten voor de inmiddels ondervonden belangstelling of ontvangen cadeaus. Dat mag wel als je de advertentie na de grote dag plaatst. In dat geval vervult het krantenbericht namelijk uitsluitend de functie van dankzegging.

Ander drukwerk
Het is handig om tegelijkertijd met de aankondigingen al het andere drukwerk te bestellen, Op die manier houd je al het drukwerk in dezelfde stijl. Denk bijvoorbeeld aan de menukaarten, aparte uitnodigingen voor het diner of feest en de naamkaartjes voor de tafelschikking. Ook is het leuk om de bedankkaarten die je na de bruiloft zult versturen in dezelfde stijl te houden.

Van: redactie@bruidsgids.nl


Popschool Nederland

Muziekles voor beginners en gevorderden in heel Nederland.
Cursus zang, gitaar, drum, piano-keyboard, bas en saxofoon.
Klik hier voor een gratis proefles!


Maak nu kennis met Demoservice.nl

Demoservice is een nieuwe website van de maker van de Bruidsgids. Demoservice is bedoeld voor bruidsparen die op zoek zijn naar een geschikte band, artiest of DJ voor hun huwelijksfeest, bruiloft, trouwerij, ceremonie of receptie, kortom muziek voor uw feest.

Op Demoservice vindt u demo's (zowel audio als video) van artiesten, bands en DJ's met daarbij een foto en een korte info. Bij deze info staat telkens een link naar de eigen website van de band of artiest. U neemt dus direct contact op met de band of artiest en maakt rechtstreeks afspraken met de bandleider of de exclusieve vertegenwoordiger van de band of artiest.

Voordeel
Het voordeel hiervan is dat u dan rechtstreeks contact heeft met de aangewezen persoon om uw wensen en verwachtingen over de invulling van uw feest te bespreken. U geeft dus bijvoorbeeld niet uw verzoeknummers door aan 'een vaag artiestenburo' maar wel rechtstreeks aan de persoon die op uw feestavond verantwoordelijk en aanwezig zal zijn. Verder zal het meestal een stuk goedkoper zijn om rechtstreeks te boeken.

Klik hier om naar Demoservice te gaan!

Websites en demo's van de beste bands en artiesten voor jouw bruiloft vind je op Demoservice.nl

Forum ] Site Map ]

bedankjes ] bruidsmode ] bruiloftprobleem ] cadeau ] ceremoniemeester ] etiquette ] feestavond ] gemeentehuis ] getuigen ] huwelijksaanzoek ] huwelijkscijfer ] love letters wedding song ] ondertrouw ] receptie ] trouwkaart ] trouwen buitenland ] trouwjubileum ] verloving ] voordrachten ] vrijgezellenfeest ]

Bruidsgids

Copyright René Schols
http://www.schols.nl
rene@schols.nl