Re: speech

Waarschijnlijk zijn het vooral de vaders van het bruidspaar die niet helemaal gerust aan tafel aanschuiven. Het duurt immers niet lang meer voordat ze het bruidspaar officieel zullen toespreken. En niet iedereen gaat dat even gemakkelijk af.

Er zijn sprekers die de lachers meteen op de hand hebben, maar de vaak hakkelen ze zo hevig dat de toehoorders met gekromde tenen en een stalen glimlach de woorden over zich heen laten komen. Of de spreker dwaalt af: hij begint aan een vrolijke anekdote, verandert halverwege van onderwerp en komt nooit meer aan de clou van zijn eerste verhaal toe.

Dat niet iedereen een goede spreker is, is bekend. Sommigen beweren zelfs dat speechen een gave van de natuur is, Voor de sprekers die niet over deze gave beschikken en als een berg tegen de toe· spraak opzien, volgen hier enkele richtlijnen.

Functie en inhoud van de speech De speech tijdens het diner is in de eerste plaats bedoeld om de hoop uit te spreken dat het bruidspaar een gelukkige toekomst tegemoet zal gaan. De vader van de bruid kan, als hij dat zo voelt, zijn waardering voor zijn nieuwe schoonzoon uitspreken; de vader van de bruidegom kan vertellen hoe opgetogen hij is met zijn nieuwe schoondochter. De bruidegom zelf kan laten doorschemeren dat hij zich bij de ouders van zijn echtgenote erg op zijn gemak voelt. Het diner is ook hét moment waarop het bruidspaar de mensen bedankt die een grote bijdrage hebben geleverd aan de organisatie van de huwelijksdag.

Meestal vertelt een van de sprekers een grappige anekdote uit de jeugdjaren van de bruid en bruidegom. Ook de manier waarop het paar elkaar heeft leren kennen, kan behoorlijk wat gespreksstof opleveren. Of misschien zijn er grappige voorvallen te vertellen over het huwelijksaanzoek of de voorbereidingstijd van de bruiloft. Wat je ook vertelt tijdens de speech, houd het in ieder geval aardig. Steken onder de gordel worden tijdens het bruiloftsmaal niet toegediend!

Bezint eer ge begint De beste tip voor toekomstige sprekers:

houd het kort! Alleen de echte natuurtalenten zullen de toehoorders een kwartier lang kunnen boeien. Anderen kunnen zich het beste beperken tot zo’n vijf minuten. Langer hoeft echt niet.

Als je twijfelt aan je kwaliteiten als spreker, bereid je dan goed voor. Zet een paar steekwoorden op een briefje voor het geval dat je opeens je tekst kwijt bent. En bedenk dat het beter is om je speech te beperken tot enkele treffende woorden, dan jezelf te forceren tot een redevoering van tien minuten.

We hebben al verteld dat het diner het meest geschikte moment is om de speeches te houden. Voor de organisatie betekent dit dat de toespraken tussen de diverse gangen in worden gepland, zodat de gasten niet met een overheerlijk, maar koud geworden gerecht blijven zitten. Zijn er veel mensen die een woordje willen spreken, houd dan ook rekening met de planning van de keuken. Als er drie kwartier gesproken wordt, terwijl de bediening klaarstaat met het volgende gerecht, komt dat de kwaliteit van het eten niet ten goede.

De ceremoniemeester is de aangewezen persoon om de toespraken te coördineren. Stel hem daarom van tevoren op de hoogte van het aantal sprekers zodat hij de volgorde kan regelen. Hoewel, een goede ceremoniemeester zal ook zelf het initiatief nemen om mensen vooraf uit te nodigen een woordje tot het bruidspaar of de gasten te richten.

Volgorde van de sprekers Volgens de etiquette heet de ceremoniemeester de gasten welkom. Vervolgens is het zijn taak om alle sprekers aan te kondigen. De vader van de bruid opent de rij, gevolgd door de vader van de bruidegom. Wanneer één van beiden, om welke reden dan ook, niet in de gelegenheid is om aan die verplichting te voldoen, dan is het gebruikelijk dat het oudste mannelijke familielid deze taak overneemt. Dat kan een broer of oom zijn, maar een goede familievriend mag evengoed.

Als de vaders aan de beurt zijn geweest, is er gelegenheid voor andere sprekers. Wie dat zijn, mag je zelf bepalen. Bijvoorbeeld een broer of zus, de moeder van de bruid of bruidegom, een getuige, iemand uit de vriendenkring of een ander dierbaar persoon uit je omgeving. De bruidegom spreekt in ieder geval het slotwoord uit. Overigens worden ook de gelukstelegrammen, brieven en kaartjes tijdens de maaltijd voorgelezen. Het is goed om hiervoor wat tijd te reserveren.


Popschool Nederland

Muziekles voor beginners en gevorderden in heel Nederland.
Cursus zang, gitaar, drum, piano-keyboard, bas en saxofoon.
Klik hier voor een gratis proefles!


Maak nu kennis met Demoservice.nl

Demoservice is een nieuwe website van de maker van de Bruidsgids. Demoservice is bedoeld voor bruidsparen die op zoek zijn naar een geschikte band, artiest of DJ voor hun huwelijksfeest, bruiloft, trouwerij, ceremonie of receptie, kortom muziek voor uw feest.

Op Demoservice vindt u demo's (zowel audio als video) van artiesten, bands en DJ's met daarbij een foto en een korte info. Bij deze info staat telkens een link naar de eigen website van de band of artiest. U neemt dus direct contact op met de band of artiest en maakt rechtstreeks afspraken met de bandleider of de exclusieve vertegenwoordiger van de band of artiest.

Voordeel
Het voordeel hiervan is dat u dan rechtstreeks contact heeft met de aangewezen persoon om uw wensen en verwachtingen over de invulling van uw feest te bespreken. U geeft dus bijvoorbeeld niet uw verzoeknummers door aan 'een vaag artiestenburo' maar wel rechtstreeks aan de persoon die op uw feestavond verantwoordelijk en aanwezig zal zijn. Verder zal het meestal een stuk goedkoper zijn om rechtstreeks te boeken.

Klik hier om naar Demoservice te gaan!

Websites en demo's van de beste bands en artiesten voor jouw bruiloft vind je op Demoservice.nl

Forum ] Site Map ]

bedankjes ] bruidsmode ] bruiloftprobleem ] cadeau ] ceremoniemeester ] etiquette ] feestavond ] gemeentehuis ] getuigen ] huwelijksaanzoek ] huwelijkscijfer ] love letters wedding song ] ondertrouw ] receptie ] trouwkaart ] trouwen buitenland ] trouwjubileum ] verloving ] voordrachten ] vrijgezellenfeest ]

Bruidsgids

Copyright René Schols
http://www.schols.nl
rene@schols.nl