Re: ceremoniemeester

Ik heb hetzelfde probleem en heb op op internet wel nuttige informatie gevonden:

Ben jij gevraagd om als ceremoniemeester op te treden bij het huwelijk van één van je vrienden of familieleden, maar heb je er geen idee van wat er allemaal komt kijken bij een bruiloft? Hieronder vind je alle taken die de ceremoniemeester officieel moet vervullen. Zo weet je wat er ongeveer van je verwacht wordt.

Naast de organisatie op de bruiloft zelf, heeft de ceremoniemeester tot taak de vrijgezellenavond te organiseren. Het initiatief kan allereerst ook uitgaan van iemand anders dan de ceremoniemeester, maar het is wel verstandig dat de ceremoniemeester er op toe ziet dat er die dag niets mis gaat. Hebben familieleden of vrienden het plan om de vrijgezellenavond op de dag voor de bruiloft te plannen, dan kan ze dat beter afgeraden worden, met name omdat de bruidegom toch enigszins helder wil zijn op zijn huwelijk. Op de vrijgezellenavond zelf is het de taak van de ceremoniemeester om te voorkomen dat de bruidegom dingen doet waar hij later spijt van krijgt of dat er spanningen ontstaan tussen de aanwezigen die vervolgens de sfeer kunnen bederven.

In principe treedt de ceremoniemeester op als tussenpersoon tussen het bruidspaar en de gasten. Zo zal hij alle gasten benaderen door middel van een brief, met daarin allerlei nuttige informatie, zoals bijvoorbeeld welke huwelijkscadeaus het paar wenst (of eventueel een gemeenschappelijk cadeau) en wat er op het programma staat. Hierin kan ook vermeld worden dat de ceremoniemeester als contactpersoon fungeert voor eventuele verrassingen naar het bruidspaar toe.

Op de grote dag zelf is het van belang dat de bruidegom op tijd op staat en dat hij alle benodigde papieren, het bruidsboeket en de ringen bij zich heeft. De ceremoniemeester kan hem hier door middel van een telefoontje aan herinneren. Alvorens de ceremoniemeester op het betreffende adres de volgorde van instappen in de trouwauto’s en de volgorde in de stoet regelt, geeft hij eerst aanwijzingen aan de bruidskinderen en de getuigen en zorgt dat alle gasten voorzien zijn van corsages.

Aangekomen bij het stadhuis of de kerk wijst hij de gasten hun plaats. Na de trouwceremonie controleert hij, of alle fooien betaald zijn, bij vertrek of de goede volgorde aangehouden wordt in de auto’s en of niemand per ongeluk achterblijft.

De ceremoniemeester heeft tijdens de receptie en/of het diner en/of het feest de leiding van de organisatie en zorgt dus dat alles volgens schema loopt. Tijdens het diner kan er gespeecht worden en mag de vader van de bruid als eerste een woordje doen en daarna de bruidegom. Daarna regelt hij de volgorde van de overige speeches. De ceremoniemeester zelf houdt als laatste een speech. Daarin richt hij een toost aan de bruidskinderen, en wanneer het een leuk verhaal is, vertelt hij hoe het bruidspaar elkaar heeft leren kennen.
Belangrijke telegrammen en brieven leest hij voor, maar heeft ze zelf eerst doorgelezen, om eventuele gênante passages te voorkomen.
De ceremoniemeester zorgt ervoor dat de bruid en bruidegom zich tijdens de receptie en het diner ergens op kunnen knappen of kunnen verkleden voor vertrek.
Bij een dinerdansant of op een feest is het de bedoeling dat de ceremoniemeester er voor zorgt dat het bruidspaar de dans opent. Wanneer de tweede dans begint, danst de bruid met haar vader en de bruidegom met zijn moeder en vervolgens danst de bruid met haar schoonvader en de bruidegom met zijn schoonmoeder. Daarna volgen de andere gasten.
Als het tijd is voor vertrek, controleert de ceremoniemeester of het vervoer waarin het bruidspaar vertrekt in orde is. Hij zorgt ervoor dat het bruidspaar alle benodigde papieren voor de reis in het bezit heeft. Vervolgens geeft hij het sein aan de gasten om het bruidspaar uit te komen zwaaien.
Nu het bruidspaar is vertrokken zit de taak van de ceremoniemeester erop.

TEN SLOTTE
Het is de bedoeling dat de ceremoniemeester goed met het bruidspaar doorspreekt wat precies de bedoeling is en hoe traditioneel de bruiloft wordt. Het bruidspaar heeft waarschijnlijk bepaalde verwachtingen van de ceremoniemeester en geeft misschien een eigen invulling aan de taken van de ceremoniemeester. De hierboven omschreven taken dienen als leidraad. Zo weet je als toekomstig ceremoniemeester ongeveer wat je te wachten staat en hoe het officieel hoort.

Van: Sandra
Date: 02 Jan 2001


Popschool Nederland

Muziekles voor beginners en gevorderden in heel Nederland.
Cursus zang, gitaar, drum, piano-keyboard, bas en saxofoon.
Klik hier voor een gratis proefles!


Maak nu kennis met Demoservice.nl

Demoservice is een nieuwe website van de maker van de Bruidsgids. Demoservice is bedoeld voor bruidsparen die op zoek zijn naar een geschikte band, artiest of DJ voor hun huwelijksfeest, bruiloft, trouwerij, ceremonie of receptie, kortom muziek voor uw feest.

Op Demoservice vindt u demo's (zowel audio als video) van artiesten, bands en DJ's met daarbij een foto en een korte info. Bij deze info staat telkens een link naar de eigen website van de band of artiest. U neemt dus direct contact op met de band of artiest en maakt rechtstreeks afspraken met de bandleider of de exclusieve vertegenwoordiger van de band of artiest.

Voordeel
Het voordeel hiervan is dat u dan rechtstreeks contact heeft met de aangewezen persoon om uw wensen en verwachtingen over de invulling van uw feest te bespreken. U geeft dus bijvoorbeeld niet uw verzoeknummers door aan 'een vaag artiestenburo' maar wel rechtstreeks aan de persoon die op uw feestavond verantwoordelijk en aanwezig zal zijn. Verder zal het meestal een stuk goedkoper zijn om rechtstreeks te boeken.

Klik hier om naar Demoservice te gaan!

Websites en demo's van de beste bands en artiesten voor jouw bruiloft vind je op Demoservice.nl

Forum ] Site Map ]

bedankjes ] bruidsmode ] bruiloftprobleem ] cadeau ] ceremoniemeester ] etiquette ] feestavond ] gemeentehuis ] getuigen ] huwelijksaanzoek ] huwelijkscijfer ] love letters wedding song ] ondertrouw ] receptie ] trouwkaart ] trouwen buitenland ] trouwjubileum ] verloving ] voordrachten ] vrijgezellenfeest ]

Bruidsgids

Copyright René Schols
http://www.schols.nl
rene@schols.nl